ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

АКТУЕЛНО

Дана 15.4.2019. године одржан је састанак Радне групе за израду норматива и структуре запослених у установама ученичког и студентског стандарда. Испред Синдиката образовања Србије састанку су присуствовали Ђорђевић Данијел и Миленковић Татјана.

На састанку се расправљало о предлогу Правилника о ближим условима за обављање делатности у погледу израде норматива и структуре запослених у установама ученичког и студентског стандарда Министарства просвете науке и технолошког развоја. Радној групи је предочен само део правилника везан за Установе ученичког стандарда. Параметри за утврђивање броја и структуре запослених су: укупан број ученика у установи, број васпитних група, васпитно-образовни план и програм, организација рада, посебних потреба, степена опремљености, расположивог простора и објеката, осталих специфичности и посебних захтева због усаглашавања са другим законима. Препоручена су радна места по службама с тим што се могу додати и занимања која нису обухваћена препоруком а налазе се у каталогу генеричких радних места или у каталогу просвета-стандард. Број запослених на техничким и помоћним пословима утврђује се у зависности од броја и врста услуга, које су корисницима установе на располагању непрекидно, односно у трајању од 24 часа, 7 дана у недељи. Неки од усаглашених параметара су: број кувара утврђује се према броју корисника-најмање 70 дневно, број радника обезбеђења без оружја/рецепционара/чувара утврђује се према броју објеката и улаза, број спремачица/чистачица утврђује се према укупном отвореном и затвореном простору установе - 500 м2 у свакој смени. Препоручени су и модели организација рада у зависности од величине установе.

Радна група наставиће са радом на овом правилнику, а у најскоријем року очекује се и предлог дела правилника везан за установе студентског стандарда.

Оцена корисника:  4 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивна

АКТУЕЛНО

Протест синдиката предшколског васпитања и образовања

Након најаве протеста запослених у предшколским установама који су за 11. април организовала сва три репрезентативна синдиката, са захтевима за изједначавање положаја са запосленима у осталим деловима образовног сектора и решавање нагомиланих проблема у предшколском васпитању и образовању, Влада Републике Србије је одржала хитну седницу на којој су усвојени захтеви синдиката.

11IV2019 Protest 1

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић се на скупу обратила присутнима и рекла да је Влада по хитном поступку донела одлуку да се запосленима у предшколском васпитању и образовању обезбеди додатно повећање зарада од 2%, што ће чинити укупно повећање зарада од 9%, које су од почетка 2019. године добили запослени у другим деловима сектора образовања. То подразумева и измену Закона о буџетском систему које ће бити усвојене по хитној процедури у Народној Скупштини Републике Србије и на снагу ће ступити 1. маја ове године.

11IV2019 Protest 2

Укупно унапређење предшколског система васпитања и образовања биће предмет рада јутрос формиране радне групе којом ће председавати кабинет председнице Владе, а у чијем су саставу представници свих одговорних министарстава: Министарства финансија, Министарства просвете, Министарства државне управе и локалне самоуправе и сва три репрезентативна синдиката из предшколског васпитања и образовања.

Задатак радне групе је да изврши анализу и припреми предлог реформи за унапређење овог дела образовног система, укључујући услове за обављање делатности и механизме за праћење и контролу, ефикасности финансирања, исплате зарада, укључујући и предлог измена финансирања. Kао што је познато, синдикати већ дужи низ година траже да се предшколско васпитање и образовање такође, финансира из републичког буџета, а не из буџета локалних самоуправа

11IV2019 OP

Синдикат образовања Србије ће у раду Радне групе захтевати исплату разлике од 2% која је ускраћена запосленима у предшколским установама од јануара ове године, за поштовање норматива, за признавање степена стручне спреме у складу са Уредбом, за ранији одлазак у пензију, или увођење бенефицираног радног стажа за васпитно особље и за хитно решавање свих других проблема у овој делатности.

Први састанак Радне групе је заказан за уторак 16. април 2019. године, а Синдикат образовања Србије ће обавештавати чланство о раду.