ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

Наш нови број рачуна:

325-9500600027429-19

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

МИНИСТАР ПАКУЈЕ И РАСПАКУЈЕШКОЛЕ

 М. Милојковић

  • 06.08.2018. 15:33
  • Фото: з. лончаревић / РАС Србија

 sarcevic1 foto zoran loncarevic312

Након спајања Београдске пословне школе и Пословне школе у Блацу у Академију пословних струковних студија, министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће и друге високе струковне школе у Србији подлећи оваквим променама.

За вршоца дужности председника те новоформиране академије изабра је др Саша Бован, професор Правног факултета.

- Циљ је да се све „распакује“, и да се поново „спакује“ на бољи начин – објаснио је Шарчевић сврху привременог тела које ће „успоставити редовно стање“ и испитати шта се тачно дешавало у две високе пословне школе у Блацу и Београду.

прочитајте и...

Министар је напоменуо да Пословну школу у Блацу похађа само три одсто студената који живе у том рејону.

Утврдити токове новца

- Није Блаце тако егзотично да сви иду тамо да студирају, постоје други мотиви за одлазак тамо – напоменуо је министар, објаснивши да ће тим експерата у коме су правници и економисти утврдити токове новца.

 

Он је напоменуо у да има и добрих примера, попут Политехнике у Крагујевцу и да не треба дизати хајку на све струковне школе.

- Токови новца ће бити јасни, на шта се троше, на шта могу да се троше. Ово привремено тело ће све то урадити, онда може да дође ко год хоће - рекао је Шарчевић на данашњој прес конференцији.

Физички се ништа не мења

Физички једна пословна школа и даље остаје у Блацу, а друга у Београду, али ће, како је објаснио министар, имати заједничког декана и радиће се на побољшавању квалитета наставе.

- Свршени студенти ових школа немају потребе за страх - тврди Шарчевић, мада, како је касније додао, одговарајући на питања новинара, ти академци тешко проналазе запослење.

прочитајте и...

Говорећи о другим струковним школама које ће такође проћи процес реорганизације, навео је да ће међу њима бити техничких, којих је и највише, као и васпитачких, туристичких, угоститељских и медицинских, које су такође бројне.

Како је објаснио, оне ће бити спајане у академије или ће се припајати факултетима и универзитетима, у зависности од тога где би који модел био боље решење.

Dojučerašnji direktor Visoke poslovne škole u Blacu Ljubiša Milačić, i direktor Beogradske poslovne škole Đuro Đurović

Фото: РАС / РАС Србија

Дојучерашњи директор Високе пословне школе у Блацу Љубиша Милачић, и директор Београдске пословне школе Ђуро Ђуровић

Он је навео да ће приоритет бити школе у којима има највише проблема, а највише проблема има у школама у којима има много пара, а у врху његових интересовања је медицинска школа у Ћуприји.

Ђуровић ће имати пристојнију плату

На питање шта се догађа са Ђуром Ђуровићем, доскорашњим директором Високе пословне школе у Београду, и да ли ће остати у школи, министар је рекао да сигурно ону плату неће задржати, и да ће имати пристојнију плату. Како је Блиц већ писао, Ђуровић је себи одредио месечна примања од 870.000 динара месечно током 2016. године, док је у његовој имовинској карти на сајту Агенције за борбу против корупције убележено да његова плата износи 472.360 динара.

Обазревиши се на бивше директоре двају школа, Шарчевић је рекао да случај испитује и тужилаштво, али чак иако није дошло до злоупотребе новца, да је по његовом мишљењу, повређен морал.

прочитајте и...

Пензија или Забела

- И Ђуровић и Милачић, ако су остварили услов за пензију, ићи ће у пензију, ако не, наставиће рад по систематизацији. Ако се утврди да су радили како не треба, каријеру ће  наставити у Забели или неком трећем месту – децидан је био министар, нагласивши да  досадашње плате сигурно неће имати.