ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

ИНФО СОС

            ДАНАС У 9 ЧАСОВА У МИНИСТАРСТВУ ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ОДРЖАН ЈЕ САСТАНАК НА КОЈЕМ СУ ПРИСУСТВОВАЛИ ПРЕДСЕДНИЦИ ГРАНСКИХ СИНДИКАТА САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ, СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА, СИНДИКАТА КУЛТУРЕ, СИНДИКАТА НАУКЕ И СИНДИКАТА ПРЕДШКОЛАЦА. ПОРЕД ПРЕДСЕДНИКА ГРАНСКИХ СИНДИКАТА САСТАНКУ СУ ПРИСУСТВОВАЛИ ПРЕДСЕДНИК САВЕЗА ЉУБИСАВ ОРБОВИЋ, МИНИСТАР ФИНАНСИЈА СИНИША МАЛИ И МИНИСТАР ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ БРАНКО РУЖИЋ СА САРАДНИЦИМА.

           У ИМЕ НАШЕГ СИНДИКАТА САСТАНКУ ЈЕ ПРИСУСТВОВАЛА ПРЕДСЕДНИЦА ВАЛЕНТИНА ИЛИЋ. ПРЕДОЧИЛИ СМО СВЕ СЛАБОСТИ ПРЕДЛОЖЕНОГ СИСТЕМА ПЛАТНИХ ГРУПА И РАЗРЕДА, КАО И ПРАВИЛНИКА О СТРУЧНОМ УСАВРШАВАЊУ И НАПРЕДОВАЊУ НАСТАВНИКА И СТРУЧНИХ САРАДНИКА И ЗАСТУПАЛИ СТАВОВЕ И ОДЛУКЕ РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА.

         ДОГОВОРЕНО ЈЕ ДА СЕ ПРЕГОВОРИ УСКОРО НАСТАВЕ.

 

А из Министарства државне управе и локалне самоуправе:

Београд, 3. септембар 2018. године

С А О П Ш Т Е Њ Е

 

КОНСТРУКТИВНИМ И ОТВОРЕНИМ ДИЈАЛОГОМ ДО НАЈБОЉЕГ И ОДРЖИВОГ РЕШЕЊА

 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и министар финансија Синиша Мали разговарали су данас са представницима Савеза самосталних синдиката Србије и УГС Независност, на челу са Љубисавом Орбовићем и проф Зораном Стојиљковићем о реформи система плата у јавној управи.

Саговорници су се сложили да је неопходно наставити са досадашњом праксом редовних, конструктивних и отворених разговора како би се дошло до најбољег и одрживог решења, како за запослене у јавној управи, тако и за државу у погледу политике управљања кадровским и финансијским капацитетима.

Министар Ружић поновио је да реформа има за циљ да створи правичан, транспарентан и управљив систем у коме се зна ко, колико, за који посао треба да зарађује који ће, у коначном, довести до веће мотивације запослених који су кључни за услуге које пружамо грађанима, било да је реч о здрављу, образовању, култури, социјали, спорту или административним услугама. Истакао је и да се трага за најбољим решењем како би се вредновала специфичност посла, а не само стручна спрема. (?!)

 

„Изузетно нам је стало да сагледамо, не само коју стручну спрему ко има, већ и да ли се запослени сусреће са одређеним ризицима на послу, већим одговорностима и слично, како бисмо на најбољи начин, у сарадњи са ресорним министарствима и синдикатима одредили и адекватну позицију“, рекао је Ружић истичући да ће од 1. јануара 2019. године сви запослени у јавној управи прећи на једну јединствену основицу, а да ће са предлогом коефицијената који ће одређивати износе плата за радна места изаћи крајем овог месеца.

Министар Мали je подвукао да повећања плата о којима се говори у јавности зависе од стања у буџету и да она немају директне везе са реформом система плата, али да верује, с обзиром на добре макроекономске показатеље, да ће повећања у наредном периоду допринети бољој позицији најмање плаћених у управи.

Залажемо се за договор и показујемо изнова да смо вољни и спремни не само да повећамо плате нашим просветним, здравственим, социјалним, културним радницима, већ и да се удружимо и у инклузивном процесу коначно поставимо систем какав треба да имамо, а не на какав смо принуђени“, рекао је Мали.

Орбовић је изразио наду да је квалитетно решење близу и да исто не треба угрозити. „Направљен је видљив помак како у дијалогу, тако и у одређеној бризи Владе Србије за најпотцењеније запослене у управи“, рекао је он и истакао хитност у тражењу решења како би се ти запослени и задржали у управи и наставили да брину о образовању, здрављу и другим потребама наших грађана.

Проф. Стојиљковић  је казао да је било много неразумевања у претходном периоду на ову тему, те је стога важно да се подстиче на даљи дијалог. Он је истакао да је сада битно да надлежна министарства наставе разговоре са синдикатима, како би се решили сви захтеви изнети у последње време, а одрживо системско решење изнедрило.

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи