ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  1 / 5

Звезда активнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

АКТУЕЛНО:

 

Корисно окупљање за успешнији будући рад

 FG NORCEV XI 2018

У Хотелу „Норцев“ на Фрушкој гори је од 2. до 4. новембра 2018. године одржан семинар за представнике синдикалних организација из три банатска округа, у организацији Синдиката образовања Србије и Синдиката образовања, науке и кулутуре Војводине. Преко двадесет учесника семинара су веома задовољни што су по први пут били у могућности да се окупе и сазнају нове информације у вези са применом, односно одлагањем примене платних група и разреда у систему јавних служби, као и другим актуелним питањима у образовању и раду синдиката, о чему их је обавестила председница СОС Валентина Илић. Но, без обзира на ту информацију из медија, Николина Маљковић је учеснике поближе упознала са хронологијом законских одредби које се односе на запослене у јавном сектору и вишегодишњим намерама да се увођењем јединственог система платних група и разреда уведе ред у плате којима ће се исти рад исто и плаћати, као и да се исправи дуго потцењени положај запослених у образовању. Поред постојећих примедби учесника у преговорима о платним групама и разредима, учесници семинара су предочили и нове примере нелогичности у предложеним решењима.

FG NORCEV XI 2018 1

С обзиром на већи број нових председника синдикалних организација, веома су им корисне биле информације о функционисању синдикалних организација и система рада у нашем синдикату, систему комуникације и коришћења нових технологија и медија, као и информације о могућностима њиховог ангажовања кроз постојеће облике организовања – Секције жена и Секције младих, као и организовањем акредитованих семинара, о чему су излагање припремили Миодраг Камперелић, Мирко Бојић и Борка Вишнић. Представници из предшколских установа су изнели своје дилеме и проблеме у вези са признавањем додатног школовања и усавршавања; истакнут је проблем у функционисању организације са издвојеним одељењима и у малим школама, као и општепознати проблеми са све мањим бројем становника и деце у овим окрузима.

О учешћу нашег синдиката у раду подгрупа за технолошке вишкове известила је Ђурђица Црвенко, председница СОНК-а и Јожеф Карачоњи, представник СОС у подгрупи за школску управу са седиштем у Зрењанину. Преданим радом и ангажовањем, решили су многе проблеме у распоређивању технолошких вишкова и укрупњавању норми.

Одбори образовања и сарадња синдикалних председника у образовним установама веома успешно функционише у општини Кикинда, Ада и још неким општинама, док су представници из средина у којима нема одговарајуће подршке и активности, добили подстицај и мотивацију за озбиљнијим ангажовањем у синдикалном раду.

FG NORCEV XI 2018 2

Поред излагања која су учесници оценили веома корисним за даљи рад, помоћ ће им бити и брошуре намењене синдикалним активистима – за свакодневно функционисање синдикалне организације, законске одредбе које се односе на положај запослених у образовању и родну равноправност и синдикални рад. Заједничка оцена свих учесника је – потребно је више оваквих окупљања и могућности за размену информација.

Додaj коментар


Сигурносни код
Освежи