ПОНОСНИ СМО ЧЛАНОВИ:

p3i3690

НАША НОВА ИЗДАЊА

унесите појам претраге:

Наш нови број рачуна:

325-9500600027429-19

РАДНО-ПРАВНА ЗАШТИТА

Оцена корисника:  4 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда неактивна
 

АКТУЕЛНО

Протест синдиката предшколског васпитања и образовања

Након најаве протеста запослених у предшколским установама који су за 11. април организовала сва три репрезентативна синдиката, са захтевима за изједначавање положаја са запосленима у осталим деловима образовног сектора и решавање нагомиланих проблема у предшколском васпитању и образовању, Влада Републике Србије је одржала хитну седницу на којој су усвојени захтеви синдиката.

11IV2019 Protest 1

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић се на скупу обратила присутнима и рекла да је Влада по хитном поступку донела одлуку да се запосленима у предшколском васпитању и образовању обезбеди додатно повећање зарада од 2%, што ће чинити укупно повећање зарада од 9%, које су од почетка 2019. године добили запослени у другим деловима сектора образовања. То подразумева и измену Закона о буџетском систему које ће бити усвојене по хитној процедури у Народној Скупштини Републике Србије и на снагу ће ступити 1. маја ове године.

11IV2019 Protest 2

Укупно унапређење предшколског система васпитања и образовања биће предмет рада јутрос формиране радне групе којом ће председавати кабинет председнице Владе, а у чијем су саставу представници свих одговорних министарстава: Министарства финансија, Министарства просвете, Министарства државне управе и локалне самоуправе и сва три репрезентативна синдиката из предшколског васпитања и образовања.

Задатак радне групе је да изврши анализу и припреми предлог реформи за унапређење овог дела образовног система, укључујући услове за обављање делатности и механизме за праћење и контролу, ефикасности финансирања, исплате зарада, укључујући и предлог измена финансирања. Kао што је познато, синдикати већ дужи низ година траже да се предшколско васпитање и образовање такође, финансира из републичког буџета, а не из буџета локалних самоуправа

11IV2019 OP

Синдикат образовања Србије ће у раду Радне групе захтевати исплату разлике од 2% која је ускраћена запосленима у предшколским установама од јануара ове године, за поштовање норматива, за признавање степена стручне спреме у складу са Уредбом, за ранији одлазак у пензију, или увођење бенефицираног радног стажа за васпитно особље и за хитно решавање свих других проблема у овој делатности.

Први састанак Радне групе је заказан за уторак 16. април 2019. године, а Синдикат образовања Србије ће обавештавати чланство о раду.